Op maandag 21 oktober is artistieke duizendpoot Jan Ruerd Oosterhaven onze gast. Hij is als docent betrokken bij het Prins Claus Conservatorium waar hij improvisatielessen geeft, en bouwt bij Academie Minerva - samen met kunstenaars uit verschillende disciplines - aan de nieuwe afdeling ‘Music & Sound Art’. Naast zijn werk als docent is Jan Ruerd bovenal een maker, die vanuit zijn interdisciplinaire praktijk samenwerkt met andere kunstenaars.
Jan Ruerd maakt muziek en geluidskunst, bouwt zijn eigen (analoge en digitale) instrumenten waarmee hij de relatie tussen materie, trilling en geluid onderzoekt en houdt zich bezig met beeldende kunst en grafisch werk. In zijn beeldende kunst speelt Jan Ruerd met het thema ‘ orde en chaos’, bijvoorbeeld in de serie Incompleteness Theorem, waarin patronen vloeien tussen structuur en vrijheid. Voor hem is kunst een voortdurende verkenning van de ruimte tussen het bekende en het onbekende.
Tijdens het Actueel Discours zal hij ons uitnodigen om werkvormen te onderzoeken waarin ‘ toevalligheid’ centraal staat; om controle los te laten en het onvoorspelbare te omarmen. Toeval ziet hij als een belangrijk middel om in een complexe en snel veranderende wereld houvast te bieden. Toeval, stelt hij, kun je je niet toe-eigenen, en juist daarin schuilt de kracht. Door het toeval te omarmen, ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en onverwachte creaties. Dit biedt niet alleen artistieke vrijheid, maar is ook een manier om met onzekerheid om te gaan en om zo onzekerheidsvaardigheid te trainen. Hij zet hiervoor zijn ImproMachine in, een apparaat dat willekeurige muzikale opdrachten genereert en muzikanten helpt om vrij te improviseren.
Iedereen is van harte welkom, er zijn geen kosten aan verbonden en voorkennis is geen vereiste.
Het Actueel Discours vindt plaats bij Academie Minerva, Praediniussingel 59 te Groningen.
Inloop vanaf 18.45 uur. Het programma start om 19.00 uur en duurt tot ca. 21.00 uur.
De Master Kunsteducatie Noord organiseert gedurende dit schooljaar een tweetal avonden waarin het actuele discours in de kunst en kunsteducatie vanuit verschillende perspectieven wordt belicht.
Op deze avonden worden kenners en deskundigen uit het kunst(educatieve) veld uitgenodigd om met studenten, alumni en het werkveld van de MKE in dialoog te gaan. Hierbij wisselt het perspectief; er wordt gekeken vanuit de kunsten, de educatie en het onderzoek.