Masterstudent Painting Shivangi Kalra wint Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024

  • Nieuws
KPVS_2024_-_Groepsportret_winnaars_-_foto_Berend_van_Breda__121 (1).jpg

Op 10 oktober werd de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024 uitgereikt aan Shivangi Kalra, masterstudent Painting aan het Frank Mohr Instituut (FMI).

De prijs biedt al sinds 1871 een podium aan jonge, veelbelovende kunstenaars. De twee andere winnaars zijn Tobias Thaens en Faria van Creij-Callender. Dit jaar zonden 483 kunstenaars werken in.

Na de uitreiking opende de Koning de tentoonstelling met de werken van de winnaars en de genomineerden. De tentoonstelling is van 11 oktober tot en met 10 november 2024 te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Uit het juryrapport:

“Shivangi Kalra voltooide in 2021 haar bachelor in schilderkunst aan de College of Art in Delhi, India en rondde in 2024 de masteropleiding af aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. De jury is onder de indruk van haar grote, kleurrijke werken die een sfeer van vervreemding oproepen door de manier waarop zij met herkenbare ruimtes, objecten en figuren een nieuwe werkelijkheid weet op te roepen. ‘Ik ben meer gaan schilderen naar herinneringen en ben de verwarring die daaruit kan ontstaan gaan omarmen’, aldus Kalra. Het schilderij “And nobody said anything” bijvoorbeeld verbeeldt een huiskamer waarin zich een bizar tafereel afspeelt; het roept de vraag op of dit een droom of zelfs een nachtmerrie is.”

Foto: Berend van Breda
Winnaars Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024 - editie 154
Shivangi Kalra (l), Tobias Thaens (m) en Faria van Creij-Callender (r).

Instagram Shivangi Kalra