Terugblik werkveldconferentie New Waves

  • Nieuws
werkveldconferentie.jpg

Op 28 november vond de werkveldconferentie New Waves van de Minerva Academie voor Popcultuur  en Platform Popcultuur Fryslân plaats, over de toekomst van popcultuur in Noord-Nederland. Een inspirerende middag en een mooie tweede editie waarbij we ingingen op de vraag hoe popcultuur kan surfen op de golven van sociaal-maatschappelijke en technologische verandering. 

Enkele hoogtepunten:

Linda Duits opende met een keynote en vooruitblik op 2025, welke thema's er spelen in de sector en hoe creatieve ondernemers de wereld beter kunnen maken. 

Ze schetste hoe popcultuur gekenmerkt kan worden als een terrein van strijd: het is een harde sector waarin het gaat over winst en marketing, terwijl popcultuur enerzijds het resultaat van zelfexpressie en creativiteit is, maar anderzijds ook een uitlaatklep voor ontevredenheid over de gevestigde orde.

Hanze lector Vastgoed Bart de Zwart deelde theorie en onderzoek over de publieke waarde van broedplaatsen en het Waardenwiel. Hillebrand Rijpma deelde als zakelijk leider van Kunstinitiatief VHDG vanuit eigen ervaring en perspectief best & worst practices  over broedplaatsen en sociaal geëngageerde projecten. Dit vormde aanleiding tot groepsdiscussies met deelnemers over (h)erkenning van impact van broedplaatsen op de omgeving. 

Broedplaatsen spelen een cruciale rol in het versterken van de culturele infrastructuur en het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Met hun focus op samenwerking, duurzaamheid en lokale betrokkenheid zijn ze motoren van innovatie en sociale cohesie.

Als creatief maker en Hanze docent bood Floris Maathuis de mogelijkheid om laagdrempelig technologie te onderzoeken, bouwen en testen.  Tijdens de workshops maakte deelnemers kennis met open source tools, waardoor je bijvoorbeeld Augmented Reality kunt toevoegen aan een optreden. Ook werd het gebruik van open source tools kritisch bediscussieerd. 

Jantien Kurpershoek nam deelnemers mee in de werkwijze van De Wijk De Wereld  en stond stil bij (het belang van) de theorie waarop DWDW gestoeld is. Daarnaast ging ze met de aanwezigen in gesprek over de uitdagingen van een dergelijk ‘community’ project, o.a. in het huidige politieke klimaat en over de noodzaak van een stevige(re) verbinding tussen kunstonderwijs, makers, beleidsmakers en culturele organisaties enerzijds en maatschappelijke organisaties anderzijds. 

Sjoerd Feitsma en Noud van de Rhee gingen vanuit Platform ACCT tijdens de workshop in de op de actualiteit en achtergrond van arbeidsmarktontwikkelingen en Fair Pay vanuit zowel de overheid als de sector zelf. De sector staat voor uitdagingen; hoe kunnen we solidair blijven als financiën onder druk staan? We hebben creativiteit en betrokkenheid nodig, omdat afspraken en regelingen voor de sector pas echt effectief worden als ze in de volle breedte van de sector toegepast worden.  

De werkveldconferentie werd omlijst met prachtige performances van verschillende AvP-studenten: veel dank aan Guus Bouwsema, Bjorn Nanninga en Robin van Westerlaak!

Bekijk de foto's hier