Je leert onderzoeken en ontwerpen hoe mensen binnen- of buitenruimtes gebruiken en ervaren, met de nadruk op ruimte, plaats en doel én de poëzie van het verbinden van deze drie. Als spatial designer heb je alles in huis om voor opdrachtgevers te werken of om onderzoek te doen, waarbij je doordrongen bent van de technische (on)mogelijkheden van materialen en je eigen artistieke visie en signatuur. Het observeren, analyseren en reageren op de fysieke context is een van je hoofdtaken.
Binnen spatial design beweeg je heen en weer tussen verschillende schaalniveaus: van groot (stedelijke omgevingen bijvoorbeeld) naar heel klein (een meubel bijvoorbeeld) en alles daartussen. Met je ontwerpen draag je bij aan community building. Ook denk je na over het effect dat jouw ontwerp heeft op de gebruikers en hun omgeving, hun interacties en hun welbevinden.
Daarbij is de expressiviteit van je ontwerp belangrijk: constructie, kunst, ervaring en functionaliteit kunnen samensmelten.
Uiteindelijk werk je aan je eigen positie binnen het vakgebied, waarbij je persoonlijke fascinaties en inspiraties uitgangspunt zijn. Je visualiseert en materialiseert je ideeën en positie op een overtuigende en authentieke manier.