- Niveau
- bachelor
- Vorm
- voltijd
- Duur
- 4 jaren
- Taal
- Nederlands, Engels
- Locaties
- Groningen
- Graad
- Bachelor of Arts
- Credits
- 240 ECTS
- Startmaanden
- Start: september
Jij kiest je route. Onderzoekend, experimenteel en interdisciplinair.
Jij kiest je route. Onderzoekend, experimenteel en interdisciplinair.
Ontdek jouw eigen plek binnen de verschillende ontwerpdisciplines van onze opleiding en ontwikkel je tot een experimentele en betekenisvolle ontwerper die onderzoekend en creatief aan actuele ontwerpvragen werkt.
Op basis van je talent en ambitie ontwikkel je je tot een experimentele ontwerper met een open houding. Je leert hoe je creatief, onderzoekend en vakkundig kunt werken aan inspirerende ontwerpen die antwoord geven op actuele ontwerpvragen. Dat doe je in verschillende contexten, zodat je later je weg weet te vinden in interdisciplinaire en (inter)nationale omgevingen.
Door je nieuwsgierigheid te volgen, ontdek je in opdrachten – zowel gegeven als zelf bedacht – de ideeën, media en materialen die jouw ontwerpen tot leven brengen. Je leert daarbij interessant beeldend werk te maken in 2D, 3D en 4D.
Bij ons krijg je de vrijheid om jouw eigen pad te kiezen en een leerroute samen te stellen die echt bij jou past. Dat begint in onze Propedeuse en loopt door tot in je examen, waarin je laat zien wie jij als ontwerper bent.
In ons curriculum en in de werkplaatsen van onze academie helpen enthousiaste en professionele docenten en werkplaatsassistenten jou om je eigen plek als ontwerper te vinden. Dat doe je in voortdurende uitwisseling met je medestudenten.
Minerva heeft een hechte gemeenschap, waarin je elkaar treft om te groeien als young professional én om samen gezellige dingen te doen. Of je nou uit de buurt komt of van de andere kant van de wereld, bij ons vind je een extended family – die je door dik en dun zal steunen. In de kleinschalige en geborgen setting van Groningen, bloeit een bruisende, jonge, gastvrije en cultureel rijke gemeenschap.
Onze opleiding heeft zes majors: Grafisch/Interactief, Illustratie/Animatie, Product, Spatial, Time Based en OffRoad, die ieder hun eigen insteek op design hebben. Uniek aan onze opleiding is dat je niet meteen hoeft te kiezen welke major je wilt doen. In onze Propedeuse maak je kennis met al onze majors en kun je ontdekken wat bij je past.
Daarnaast bieden wij je op veel momenten de kans om interdisciplinair te werken tijdens onze hoofdfase, bijvoorbeeld in onze projectweken en in keuzevakken.
Binnen onze opleiding leer je op verschillende manieren tot je ontwerpen te komen. Die ontwerpen zijn inhoudelijk betekenisvol en beeldend sterk, op een manier die bij jou past. Binnen de lessen is veel ruimte om erachter te komen waar je passie ligt. Daarbij leer je om je creativiteit te combineren met ontwerpend onderzoek, te reflecteren op je keuzes en je verhaal daarover te doen. Je beweegt voortdurend heen en weer tussen wie jij bent als ontwerper en de context waarin je werkt.
In ons curriculum kom je verschillende soorten lessen tegen:
Onze academie heeft daarbij veel extra’s: werkplaatsen waar je praktisch aan de slag kunt, keuzevakken waarin je met studenten uit verschillende disciplines samenwerkt, een examen waarin je een jaar de tijd krijgt om je eigen project echt uit te diepen.
Dat alles om je voor te bereiden op een plek in de ontwerppraktijk, of je die nu zoekt in een zelfstandig studio of bij een bureau. Je Studiecoach helpt je gedurende je hele studie om hier steeds de goede stappen in te maken, of na te denken over oplossingen wanneer het studeren even wat lastiger gaat.
Misschien heb je al een beeld over welke ontwerper je wilt worden of twijfel je nog. Tijdens onze brede Propedeuse maak je kennis met al onze majors, de ontwerpdisciplines waarin je bij ons kunt afstuderen. Minerva is daarin uniek.
Op die manier ontwikkel je een brede kijk op modern ontwerp, de ontwerpcultuur maar ook op je eigen plaats daarin. Door experimenteren en onderzoeken leer je om tot een ontwerp te komen, en ontdek je wat er voor jou echt toe doet: in welke discipline(s) je je verder wilt ontwikkelen. Aan het eind van je eerste jaar kies je een van onze majors.
In het tweede jaar en de eerste helft van het derde jaar biedt onze opleiding je de vakkennis en -vaardigheden die je als ontwerper nodig hebt systematisch aan. Iedere major heeft specifieke thema’s waarin tijdens een semester gewerkt wordt; dat bied je de kans om echt de diepte in te duiken. Je werkt aan allerlei (technische) vaardigheden die binnen een bepaalde discipline belangrijk zijn, experimenteert ermee en ontdekt wat voor jou goed werkt. Je bent hier bezig met een beweging tussen concept & verhaal, en de vertaling daarvan in betekenisvolle ontwerpen. Het begrijpen van de context van je ontwerpen is daarbij belangrijk, omdat je die met je ontwerp verandert.
In deze periode leer jezelf steeds beter keuzes te maken, om tot je eigen positie als ontwerper te komen.
De eigenheid die je tijdens het eerste stuk van onze opleiding hebt gevonden, toets je aan de praktijk in de tweede helft van het derde jaar. Tijdens het Switchboard-semester kies je voor een stage, een internationale exchange, een minor, het meelopen in een andere major of voor keuzeaanbod binnen de academie (zoals bijvoorbeeld bij ons Projectbureau/Studio Minerva).
Dit semester geeft je de kans om je keuze verder uit te diepen, en die extra dingen te leren die je denkt nodig te hebben in de praktijk die je voor ogen hebt.
In je examens breng je alles samen waar je als ontwerper voor wilt staan. Na drie jaar studie aan Minerva heb je het begin van je eigen werkproces, je favoriete materialen en technieken en je medium gevonden. Dit kan je basis zijn om mee verder te werken, of misschien datgene waar je nieuwe vaardigheden aan toevoegt.
Tijdens je afstuderen werk je zelfstandig aan een complex ontwerpdilemma dat je zelf formuleert. Dit dilemma kan gaan over een thema waar je echt in wilt duiken of een manier van werken die belangrijk voor je is. Vaak gaat het om een combinatie daarvan.
In je examenproject doe je ontwerpend en theoretisch onderzoek. Je maakt, betrekt anderen in wat je doet en werkt met bronnen die je helpen reflecteren.
Uiteindelijk presenteer je je werk, tijdens je examen maar – wanneer je daarvoor slaagt – ook tijdens onze Graduation Show. Daar laat je je ontwerp zien aan de buitenwereld.
Onze alumni komen op allerlei plekken terecht, passend bij wie zij als ontwerper zijn. Dat kan in autonome projecten zijn, in studio’s waarin zij voor eigen klanten werken of bij grotere bureaus waar zij als deel van een team gaan werken. Daarnaast kiezen sommige van hen ervoor een master te gaan doen of deel te nemen aan onderzoeksprojecten.
Je bent in ieder geval in het bezit van een HAVO, VWO of MBO-4 diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma.
Ook met onvoldoende vooropleiding kun je worden toegelaten tot de opleiding Vormgeving op grond van 'uitzonderlijk talent' en een goede prestatie in een Multiculturele Capaciteitentest Hoger Onderwijs (NOA). De test geeft aan of je HBO werk- en denkniveau hebt. De kosten van deze test zijn voor eigen rekening. Na de toelating op grond van Exceptioneel talent ontvang je van de ondersteuner van de opleiding een uitnodiging voor het maken van de test.
Belangrijk:
Je meldt je via Studielink aan voor de opleiding Vormgeving. Na aanmelding wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding.
De opleiding Vormgeving heeft 2 rondes voor het toelatingsexamen. Het toelatingsexamen is verplicht voor alle aanmelders.
Je aanmelding moet in studielink ontvangen zijn vóór 1 mei 2025. Na 1 mei 2025 is aanmelding voor het studiejaar 2025-2026 niet meer mogelijk. Deadline voor het uploaden van je portfolio voor ronde 1 is 1 mei 23.59 uur.
Na aanmelding krijg je toegang tot Hanze Aanmeld Minerva en ontvang je de eisen voor de eerste ronde. Je wordt gevraagd om je portfolio als 1 samengevoegde PDF te uploaden van max. 50mb. Het portfolio moet bevatten:
Klik hier voor alle richtlijnen
Deadline uploaden ronde 1 document:
EU/EEA: bij voorkeur ontvangen wij je ronde 1 document na aanmelding, maar uiterlijk 1 mei 2025 23.59 uur in Hanze Aanmeld.
Op basis van je portfolio en motivatiebrief ontvang je een uitnodiging voor ronde 2, je wordt uitgenodigd voor de eerst volgende beschikbare datum, voor de tweede ronde van het Toelatingsexamen of je ontvangt een afwijzingsbrief per e-mail.
De tweede ronde bestaat uit een thuisopdracht en een interview. Een 2e toelatingscommissie beoordeelt of jij een geschikte kandidaat bent voor de opleiding. Van belang zijn je Creërend vermogen, Vermogen tot kritische reflectie, Vermogen tot groei en vernieuwing en je Omgevingsgerichtheid.
Meegewogen in het advies van de toelatingscommissie 2e ronde worden: de thuisopdracht en het gesprek, maar ook het portfolio en de motivatiebrief vanuit de eerste ronde worden nogmaals bekeken door de 2e commissie. De vraag is of jij een open houding hebt en nieuwe dingen wilt leren. Doorslaggevend is of jij de potentie toont om uit te groeien tot een vormgever.
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Secretariaat
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen
Secretariaat
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen