Art with protein

  • Offcourses
Art with protein, first image.jpg

Art with Protein

Op 29 januari vond de opening van de tentoonstelling “Art With Protein” plaats in het Stadhuis van Groningen. De tentoonstelling toont de werken van veertien studenten die in opdracht van de Gemeente Groningen een semester lang intensief onderzoek hebben gedaan naar de betekenis van de eiwittransitie. De variatie in de getoonde werken benadrukt de unieke invalshoeken en benaderingen van de studenten, wat bijdraagt aan een rijk begrip van de eiwittransitie en de impact ervan op ons collectieve bewustzijn. 

Tentoonstelling Stadhuis Groningen

Alanah, student Vormgeving  Illustratie, legde in haar werk de reis van de groep vast, van de eerste performance, tot het bezoek aan duurzame boerderijen en de tentoonstelling. Haar interesse in storytelling komt tot uiting in de chronologisch opgehangen tekeningen. Ze benadrukt de waarde van verschillende perspectieven binnen de groep en hoe dit haar heeft geïnspireerd om meer te leren over duurzaam leven. 

 

 

Ook Joana benoemt de bezoeken aan boerderijen een fascinerend aspect van de onderzoeksperiode:

“Een belangrijk besef uit deze ervaring is de erkenning dat het omarmen van een duurzame en veganistische levensstijl haalbaarder is dan verhalen vaak suggereren. Ik kreeg inzichten in verschillende, duurzamere benaderingen van zelfvoorziening binnen een veganistische levensstijl.”

The protein transition.jpg
The protein transition

Wat is eiwittransitie?

In een gezond voedingspatroon zijn eiwitten onmisbaar. Veel mensen kiezen in hun dagelijkse dieet voor dierlijke eiwitbronnen, zoals vlees, zuivel en eieren. Daardoor leiden veedieren een kort leven in gruwelijke omstandigheden, én lopen het klimaat, de natuur en biodiversiteit steeds meer schade op. Als we vaker kiezen voor eiwitten uit plantaardige bronnen, kunnen we onze voeding meer in balans brengen met wat goed is voor dier, klimaat en natuur. Deze belangrijke verschuiving noemen we de eiwittransitie.

Cricket farm.jpg
Cricket farm

Krekelboerderij

Gijs en Iris pleiten voor het consumeren van krekels als een duurzaam alternatief voor de vleesindustrie. Zo experimenteerde ze met het maken van verschillende gerechten met krekels als bron van eiwitten. Ze hopen dat hun project anderen zal inspireren om verschillende soorten dierlijke eiwitten te overwegen en zo de druk op het huidige vleessysteem te verminderen. 

Als voorstander van dierenwelzijn, wil Chrisje met haar project de diversiteit van tofu laten zien en het stigma eromheen doorbreken. Ze benadrukt dat veel mensen tofu als vies ervaren vanwege onbekendheid met de bereiding ervan. Haar werk laat zien hoe divers tofu kan zijn met de juiste marinades. 

De tentoonstelling werpt licht op de diversiteit van persoonlijkheden, levensstijlen en studierichtingen binnen de groep, en illustreert dat dit onderwerp een gemeenschappelijke grond kan hebben voor ons allemaal. De variatie in het getoonde werk benadrukt de unieke invalshoeken en benaderingen van de studenten, wat bijdraagt aan een rijk begrip van de eiwittransitie en de impact ervan op ons collectieve bewustzijn.

Pictures of tofu.jpg

Deelnemende studenten:

Altay Abbasov, Nadine Bolhuis, Joana Catarino Antunes, Johanna Cepeda Hess, Gijs Hennen, Ayla van den Hoed, Iris van Kalsbeek, Kim Naber, Alanah Saunders, Diana Skácelová, Rik Smit, Julia Veenstra, Nynke van der Weit, Chrisje Zinnemers

Docent: Susanne Luurs