Masterwerkplaats Kunsttheorie & artistieke processen (15EC)
In deze masterwerkplaats staat de artistieke basis van je eigen kunsteducatief denken en handelen centraal. We noemen dit het expliciteren van de eigen artistieke signatuur. We werken aan de hand van bredere thema’s, artistieke werkvormen en opdrachten aan de interdisciplinaire en theoretische verrijking en verdieping van de artistieke signatuur. Je doet een klein artistiek onderzoek dat je documenteert en analyseert in een artistiek dossier. Daarnaast schrijf je een kort essay vanuit een persoonlijke vraagstelling waarin je je artistieke bevindingen in dialoog zet met zelfgekozen thematische teksten. De masterwerkplaats wordt afgerond met een werkschouw waarin je het artistieke dossier, mogelijk in samenhang met het essay, op artistieke wijze presenteert en met een leerbiografie waarin je verslag doet van je gehele professionele en visieontwikkeling.
Het onderwijs is vormgegeven in drie thematische blokken. Het eerste blok is genaamd ‘Verbeeldingsrijke dialogen’ en betreft een dialoogvorm zoals ontwikkeld in het internationale project PiMDi. Het tweede blok sluit daarop aan en gaat over Kunst & Meerstemmigheid. In het derde blok Kunst & de Wereld komen vraagstukken uit het werkveld, de samenleving en ‘de wereld’ in ruimere zin tot leven.
De lesdagen bestaan uit:
- Startdag op Schiermonnikoog.
- Hoorcolleges waarin de thema’s worden geïntroduceerd en verdiept aan de hand van theoretische teksten.
- Schrijfateliers waarin (creatieve) schrijfoefeningen worden gedaan rond het thema. Ook de colleges argumentatieleer en bronverwijzing horen bij het schrijfatelier.
- LAB-dagen met artistieke experimenten en verkenningen rond het thema.
- Onderzoeksateliers waarin aandacht wordt besteed aan artistiek onderzoek en artistieke dataverzameling
- COL-bijeenkomsten voor kennisdeling, bespreking opdrachten, peer feedback en collegiale dialoog.
- Individuele feedback- en begeleidingsgesprekken