- Niveau
- master
- Vorm
- deeltijd
- Duur
- 2 jaar
- Taal
- Nederlands
- Locaties
- Groningen
- Graad
- Master of Arts
- Credits
- 60 ECTS
- Startmaanden
- Start: februari, september
De waarde en werking van kunsteducatie onderzoeken en onderbouwen
De waarde en werking van kunsteducatie onderzoeken en onderbouwen
Kunsteducatie kent vele praktijken: het vindt plaats op scholen en vakopleidingen, in kunstencentra, in musea of theaters, op kunst- en docentopleidingen, in de digitale wereld, op straat, in het sociale domein, bij mensen thuis en op nog veel meer plekken. Ook de kunsteducatieve professional is divers: van docent tot kunsteducatief ontwerper, van musicus tot kunstenaar, van ervaren tot beginnend. Elke praktijk brengt weer eigen vraagstukken met zich mee en elke professional zoekt daar eigen antwoorden op.
In de master kunsteducatie leer je je positioneren ten aanzien van diverse kunsteducatieve thema’s of vraagstukken. Wat speelt er in jouw praktijk? Waar loop je warm voor? Wat mag er volgens jou nooit ontbreken in artistieke en/of educatieve praktijken? Waar is nu te weinig aandacht voor? Of juist teveel? Bij de master kunsteducatie leer je je positie te onderzoeken, van verschillende kanten te belichten en te onderbouwen zodat je deze in je professionele praktijk gefundeerd kunt inzetten.
De Master Kunsteducatie wordt als joint degree aangeboden door de Hanze en NHL Stenden.
Wil je je kunsteducatieve praktijk verdiepen? Wil je de waarde en werking van kunsteducatie onderzoeken en onderbouwen? In ons masterprogramma leer je dit door theoretische teksten te bestuderen, colleges bij te wonen en deel te nemen aan onderzoek- en schrijfateliers. In creatieve LAB-dagen verdiep je je eigen artistiek-educatieve signatuur en experimenteer je met je nieuw ontworpen kunsteducatieve werkwijzen. Je doet dit individueel en samen met je medestudenten. In N&N- en inspiratiesessies ga je op bezoek bij relevante kunsteducatieve praktijken en kijk je de kunst van het afstuderen af bij inspirerende MKE-alumni. Tijdens het netwerkevenement Reuring presenteer je je jouw aangescherpte positionering aan het werkveld in een verbeeldingsrijke dialoog.
Aandacht, betrokkenheid en meerstemmigheid zijn belangrijke waarden waarmee we bijdragen aan een democratische, inclusieve en verbeeldingsrijke toekomst en samenleving. Lees meer over het belang van ontmoeting en hoe dat ons onderwijs richting geeft.
Maak het verschil in kunsteducatieHet onderwijs is vormgegeven in drie masterwerkplaatsen met daarbinnen vrije keuze ruimte en een internationale excursie. De Community of Learners (COL) vormt het hart van de opleiding en loopt door alle masterwerkplaatsen heen. We zijn daarnaast (mede)organisator van het Actueel Discours, Kunstvak en de Hanze Kunsteducatiewerkveldbijeenkomsten. Hiermee blijf je op de hoogte van actuele ontwikkelingen in praktijk en onderzoek, ook wanneer je bent afgestudeerd.
Je wordt opgeleid tot een professional die het verschil kan maken binnen het werkveld van de kunsteducatie. Kunstervaringen openen nieuwe perspectieven op de wereld. De kunsten nodigen de mens uit het onbekende en het ongrijpbare waar te nemen, ermee te experimenteren en hierbij ook te falen. Het vermogen om te gaan met onzekerheid en complexiteit is in de huidige samenleving essentieel. De interdisciplinaire Master Kunsteducatie daagt professionals uit hun visie aan te scherpen en te onderbouwen door waarde en werking van kunsteducatie voor de diverse beroepspraktijken te onderzoeken.
In de opleiding nodigen we je uit om kunsteducatieve thema’s te benaderen vanuit verschillende perspectieven, zoals die van de kunstenaar, educator en onderzoeker, hiermee te experimenteren en er een persoonlijke invulling aan te geven. De opleiding geeft veel ruimte voor individuele leervragen en biedt actuele theorieën en perspectieven aan waarmee je die kan aanscherpen. We denken dat theorie pas betekenis krijgt, echt begrepen wordt, als er discussie en dialoog over zowel de inhoud en de toepassing ervan plaatsvindt. Jouw praktijkgerichte vraagstuk is dus de basis voor je individuele studietraject en draagt bij aan de gezamenlijke kennisbasis en ervaringen binnen de leergemeenschap. Naast het gerichte, professionele aspect van het onderwijs besteedt de masteropleiding aandacht aan jouw persoonlijke vorming in dialoog met de wereld om je heen.
Tijdens deze master verrijk je je theoretisch, creatief en praktisch. Je bestudeert teksten, voert praktijkonderzoek uit, neemt deel aan schrijfateliers en volgt hoor- en werkcolleges op het gebied van kunst & samenleving, kunstpedagogiek, onderzoeksmethodologie en veranderkunde.
Het onderwijs is vormgegeven in drie masterwerkplaatsen. Hierin wordt integraal gewerkt aan de vijf landelijke competenties: artistiek, kunstpedagogisch, onderzoekend, cultureel ondernemend en kritisch reflecterend vermogen. Het accent ligt op de perspectieven van kunstenaar (Artist), onderzoeker (Researcher) en educator (Teacher), waarbij in iedere werkplaats één perspectief centraal staat.
Na je afstuderen heb je de graad Master of Education en
Het onderwijs wordt vormgegeven door een klein team van zeer betrokken kerndocenten, begeleiders en studiecoaches. Daarnaast zetten wij de kennis en expertise van de lectoren en onderzoekers van het Hanze Kenniscentrum Kunst & Samenleving en de NHL Stenden in en wij betrekken geregeld gastdocenten van Academie Minerva, het Prins Claus Conservatorium en vele andere opleidingen, lectoraten, universiteiten en praktijken.
Je kunt je aanmelden als:
Het onderwijs wordt flexibel aangeboden, d.w.z. dat je voor een deel je studietempo zelf kan bepalen door de aangeboden masterwerkplaatsen in 2, 2,5 of 3 jaar te volgen. De 2,5-jarige studieroute start in februari.
Voorafgaand aan je inschrijving voeren we een intakegesprek, waarbij we kijken naar je vooropleiding, beroepservaring en motivatie. Ook toetsen we je vermogen tot kritische reflectie en vakoverstijgend denken. We vragen je dan om in het kort te beschrijven wat je visie op kunsteducatie is. Je kunt je hiervoor aanmelden door een mail te sturen naar [email protected]. Via dit mailadres kun je ook meer informatie opvragen. Als je je curriculum vitae mailt, plannen we graag een oriënterend gesprek met je in.
Korting op je collegegeld
Vanwege het grote tekort aan leraren, kun je gebruik maken van verschillende regelingen voor subsidie. Wanneer je geen recht hebt op studiefinanciering, kan je hierdoor toch voor een klein bedrag studeren. Check Tegemoetkomingen en subsidies lerarenopleiding - DUO om te zien hoeveel korting je kan krijgen op je collegegeld.