Kunst op Station Groningen

  • Praktijkproject
project_station_groningen.jpeg

Studenten Vormgeving van Academie Minerva hebben in meerdere edities de afgelopen jaren, in opdracht van Groningen Spoorzone (provincie, gemeente, ProRail en NS), het station aangekleed met kunstwerken.

Amerah, 26 jaar uit Kuweit

Hoe ben je tot je ontwerp gekomen?  
Het ontwerp begon met een specifieke foto uit de Groninger archieven die me aansprak. Ik vond de foto mooi dus ik wilde er verder op bouwen. Ik verlangde er naar om een overgang te laten zien tussen de tijd van het station toen en nu en nam de opdracht om de verbinding te maken tussen toen en nu zowel letterlijk als figuurlijk. Zo probeerde ik dit uit te drukken met de typografie en met een kleurenpalet uit de jaren ‘80 waarbij ik ben uitgegaan van een moderne benadering van ‘meta-modernistisch’ grafisch ontwerp. 

Kun je iets zeggen over de totstandkoming van het ontwerp op monumentale schaal op het station?  
Het is spannend om mijn werk en dat van medestudenten op het station te zien, vooral in de open lucht op zo’n plek als het station waar mensen continu in beweging zijn en zich verplaatsen. Je wordt keer op keer blootgesteld aan verschillende reizen en mensen. Ik vind het een eer om een beetje deel uit te maken van het ‘station van iemands leven’ als iemand voorbij komt of even kijkt. De kans om mezelf als ontwerper verder te ontwikkelen door samen met anderen te mogen werken op deze monumentale schaal vind ik geweldig.

Leonie, 24 jaar uit Duitsland

Hoe ben je tot je ontwerp gekomen?  
Toen ik naar gearchiveerde fotografie van het treinstation keek, kon ik zien hoeveel het in de loop van de tijd is veranderd. Al was het niet alleen de architectuur van het treinstation zelf dat de verschillen zichtbaar maakte, maar ook de mensen die erin werden afgebeeld. Hun kleding en kapsel wijzen op een andere tijd, maar nog steeds doen ze hetzelfde als mensen vandaag: de trein nemen, aankomen in Groningen, wachten op iemand.. Daarom heb ik een afbeelding gemaakt die verschillende mensen samenbrengt in één collage met elkaar verbonden door het treinstation. Ik heb een vereenvoudigde versie van het treinstation geïllustreerd en de uitgesneden personen op een passende schaal in het beeld geplaatst. In het midden van dit alles heb ik een bord geplaatst met de locatie: Groningen.  

Kun je iets zeggen over de totstandkoming van het ontwerp op monumentale schaal op het station?  
Het is een bijzonder gevoel om mijn ontwerp op het station te mogen realiseren. Het op grote schaal te zien en de manier waarop het geïntegreerd wordt met de omgeving en de voorbijgangers is spannend. Het is leuk om te bedenken dat een paar jaar geleden het Groninger Hoofdstation het eerste was dat ik van Groningen zag. Nu woon ik hier een tijdje en zie ik straks een ontwerp dat ik op dezelfde plek heb gemaakt. 

Denise, 20 jaar uit Turkije

Hoe ben je tot je ontwerp gekomen?  
Ik begon te brainstormen over transformatie, nieuwheid en beweging. Een ‘brug slaan’ tussen het oude en het nieuwe was mijn doel. Ik dacht aan de mensen en het harde werk dat zij verrichten waarvoor ze vaak niet genoeg credits krijgen. De mensen, de bouwvakkers, vond ik daarom inspirerender dan het station zelf. Het licht en de beweging op de rails vertegenwoordigen het verstrijken van de tijd, terwijl de arbeider een symbool is van kracht en volharding. Dit is een eerbetoon aan de nederige mensen die de transformatie mogelijk maken.   

Kun je iets zeggen over de totstandkoming van het ontwerp op monumentale schaal op het station?  
Ik vind het surrealistisch dat mijn werk erkenning krijgt. Tijdens het maken heb ik er eigenlijk niet zo over nagedacht. Het was echt een persoonlijke prestatie om samen met vele andere getalenteerde kunstenaars aan dit project te werken. Mijn drijfveer was om in te zoomen op wat er op het station gebeurt en te laten zien wie volgens mij de echte “kunstenaars” zijn. Dat mijn werk gezien wordt, daar ben ik erg dankbaar voor.