Combiroute - Docent BKV en Master Kunsteducatie)

  • Bachelor
  • Master
  • Voltijd
MKE_Masterwerkplaats_onderzoeken.jpg

Combiroute - Docent BKV en Master Kunsteducatie)

Niveau
bachelor, master
Vorm
voltijd
Duur
3 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Master of Arts
Credits
180 ECTS
Startmaanden
Start: september

Eerstegraads lesbevoegdheid en mastergraad voor educatie in de kunsten binnen drie jaar

Wil je jouw eerstegraads lesbevoegdheid én een master binnen drie jaar halen? Dan is dit een goede opleiding voor jou. Binnen de combinatieroute bieden we maatwerk, voor wie verder wil kijken dan de kunsteducatieve lespraktijk. Tijdens de studie denk je na over nieuwe verbindingen tussen disciplines, domeinen en maatschappelijke vraagstukken en je geeft onderwijsvernieuwing handen en voeten, vanuit een stevige theoretische basis.

WebsiteMinerva_Vrijdag_17.JPG

Waarom kiezen voor deze opleiding?

De driejarige combinatieroute DBKV Verkort en Master Kunsteducatie biedt een flexibele leerroute voor instromers met een afgeronde bachelor hbo-kunstvakopleiding. De opleiding geeft een bevoegdheid tot lesgeven in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, delen van het hoger beroepsonderwijs en het buitenschoolse educatieve werkveld (musea, kunstcentra etc.).

Na het afronden van deze opleiding kun je aan het werk als docent in de beeldende vakken, CKV, Kunst Algemeen en Kunst Beeldend. Je bent bevoegd om de volgende beroepen uit te oefenen: 

  •  Vakdocent primair onderwijs 
  •  Leraar voortgezet onderwijs 
  •  Leraar middelbaar beroepsonderwijs 
  •  Leraar voortgezet hoger onderwijs 
  •  Docent beroepsonderwijs en volwasseneducatie 
  •  Cultureel (educatief) ondernemer 

Als Master of Education in Arts beschik je tevens over de kwaliteit om als bovenstaande professional een voortrekkersrol te spelen. Je kan onderwijsvernieuwing initiëren, vormgeven en onderzoeksmatig monitoren. Hierbij schakel je bewust tussen de rollen van kunstenaar, educator en onderzoeker.

Over deze studie

Als kunstenaar-docent sta je als makende mens middenin de maatschappij en de wereld. Het artistieke maakproces vormt daarbij de katalysator waarmee je je verhoudt tot de wereld. Je ontwikkelt een eigen artistieke signatuur en wordt daarbij gevoed door wat er speelt in de kunstwereld en daarbuiten. Deze artist-educator staat met een open en nieuwsgierige houding in de wereld.

Het studieprogramma van de verkorte opleiding Docent Beeldende Kunst en Vorming (DBKV) omvat onderwijsstages en projecten. Hierin ontwikkel je je pedagogisch-didactische en je beeldend-reflectieve vermogens. In het deel van de masteropleiding werk je aan interdisciplinaire opdrachten binnen de Master Kunsteducatie. Je gaat discipline overstijgend aan de slag om je kennis m.b.t. kunsttheorie, cultuurpedagogiek, leertheorieën en actuele kunsteducatieve praktijken te verdiepen, je visie op kunsteducatie te onderbouwen, je professionele ambitie te verhogen en je educatieve, innoverende en onderzoekende kwaliteiten te versterken.

Vanaf het eerste jaar krijg je de kans om praktijkervaring op te doen met stages en projecten in het educatieve werkveld. Je volgt ieder jaar een stage: een onder- en bovenbouw stage in het voortgezet onderwijs en een afstudeerstage naar keuze. Zo doe je gedegen ervaringen op als docent en ontwerper van educatie. Deze stages worden tijdens de bijeenkomsten van de beroepswerkplaats voorbereid en er wordt gereflecteerd op je ervaringen.

Opbouw van de studie

  • Jaar 1

Het eerste jaar volg je de voltijdstudie DBKV-verkort. Je krijgt alle kans om praktijkervaring op te doen met stages en projecten in het educatieve werkveld. Zo doe je gedegen ervaringen op als docent en ontwerper van educatie. In het tweede semester voer je met de studiecoaches van de Master Kunsteducatie een intakegesprek. Je krijgt adviezen voor de voorbereiding op de masteropleiding en het 2e studiejaar waarin je beide studies gaat combineren. Parallel aan deze studie word je door de studiecoach van de Master Kunsteducatie begeleid in het reflecteren op je rol als kunstenaar en als educator. Je stelt samen met de studiecoach een studieplan voor je 2e studiejaar op waarin je beide studies zult gaan combineren. De studiecoach geeft je opdrachten ter voorbereiding hierop

  • Jaar 2 

In het 2e jaar van je studie combineer je onderwijsactiviteiten van de bachelor- en de masteropleiding. In de DBKV-opleiding blijf je praktijkervaring met stages en projecten opdoen binnen de leerlijn educatie.  In de masterwerkplaats ‘Kunsttheorie en artistieke processen’ onderzoek en verdiep je je artistieke signatuur. In de masterwerkplaats ‘Cultuurpedagogiek en kunsteducatieve praktijken’ verrijk je het pedagogische perspectief en ontwikkel je een onderbouwde en actuele visie op kunsteducatie. Vanaf het 2e studiejaar neem je deel aan de community of learners van alle masterstudenten.

  • Jaar 3 

Het derde jaar staat in het teken van het afstuderen aan de masteropleiding en hiermee ook de verwerving van je bachelordiploma en lesbevoegdheid. Je volgt het gehele 3e jaar de masterwerkplaats ‘Onderzoeken en positioneren’. Vanuit een actueel vraagstuk in de kunsteducatieve praktijk stel je een onderzoeksdossier samen en kom je tot een persoonlijke stellingname en een eigen positionering in het werkveld. Het onderzoeksdossier wordt door een docent van de masteropleiding en een docent van de bacheloropleiding DBKV begeleid. In de afstudeerfase deel je je positionering met het werkveld tijdens het netwerkevenement Reuring en reflecteer je hierop in de masterbiografie en het masterassessmentgesprek. 

Bekijk hier het studieschema (PDF)

Docenten

Toelatingsproces

Aanmelden voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (verkort) gaat via www.hanze.studielink.nl. Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een assessment.


Instroomgroepen

Het programma van de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (verkort) omvat twee verschillende trajecten, bestemd voor twee instroomgroepen:

  • Reflectie en beroepsvoorbereiding/stage 
    Je hebt een afgeronde bachelor HBO Kunstvakopleiding en wilt je lesbevoegdheid halen.
     
  • Beeldende praktijk en reflectie/stage 
    Je beschikt over een (voorheen) tweedegraads lesbevoegdheid en wilt een aanvullende opleiding volgen aan een (voorheen) eerstegraads opleiding. 


Voordat je met de opleiding begint, kijken we samen naar je werkervaring en opleidingsverleden. De opleiding pas je zoveel mogelijk toe in jouw eigen praktijksituatie. Tijdens je studie werk je vanuit opdrachten, stages en vanuit een persoonlijke professionaliseringsvraag. Door middel van een assessment dat door docenten van de bacheloropleiding als ook van de masteropleiding wordt afgenomen, stellen we vast over welke relevante competenties je beschikt. Aan de hand hiervan stellen we een persoonlijk maatwerktraject/ studieplan op.

Het assessment bestaat uit een toelatingsexamen, een vrijstellingsonderzoek en een criteriumgericht interview.


Aanmelden

Ga naar www.studielink.nl. Kies daarna voor Hanzehogeschool Groningen en Academie Minerva en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (combinatietraject). Na aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een assessment.

Voor wie is dit traject geschikt?

De opleiding is bestemd voor afgestudeerden in het hbo kunstvakonderwijs beeldend, of een aanverwante opleiding met beeldend portfolio. De combinatieroute is geschikt voor studenten die op zoek zijn naar verdieping, ambities hebben en ondernemend/innovatief willen zijn in het kunsteducatieve veld/praktijk (Ma niveau). We zoeken studenten die een lesbevoegdheid willen halen en daarnaast hun visie op kunsteducatie verder interdisciplinair en theoretisch willen verdiepen en verbreden, waarbij ze de diverse beroepspraktijken willen onderzoeken.

Vragen?

Meer informatie over

Contact