- Niveau
- bachelor
- Vorm
- voltijd
- Duur
- 4 jaar
- Taal
- Nederlands
- Locaties
- Groningen
- Graad
- Bachelor of Arts
- Credits
- 240 ECTS
- Startmaanden
- Start: september
De opleiding begint en eindigt met kunst en educatie.
De opleiding begint en eindigt met kunst en educatie.
Als kunstenaar-docent sta je als makende mens middenin de maatschappij en de wereld. Het artistieke maakproces vormt daarbij de katalysator waarmee je je verhoudt tot de wereld. Je ontwikkelt een eigen artistieke signatuur en wordt daarbij gevoed door wat er speelt in de kunstwereld en daarbuiten. Deze artist-educator staat met een open en nieuwsgierige houding in de wereld.
Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.
Je wordt opgeleid tot maker-educator die als makende mens midden in de wereld staat. Het artistieke maakproces is de bron waar vanuit je onderwijs verzorgt voor verschillende doelgroepen. Maken en denken gaan hier hand in hand; je wordt voortdurend aangezet om je beeldende werk in een grotere context te plaatsen van bijvoorbeeld de kunstgeschiedenis, kunsteducatie, pedagogiek en kunstfilosofie.
Tijdens je studie combineer je het vakgebied van de beeldende kunst en vormgeving met je beroep als maker- educator. Je volgt vakken zoals Studio waar je beeldend werk leert maken en tijdens het vak Kunstgeschiedenissen leer je je werk in een kunsthistorische context te plaatsen. In de Educatiewerkplaatsen word je voorbereid op het werkveld en loop je verschillende stages op scholen maar ook daarbuiten. In de LAB’s verbind je alle vakken aan elkaar en leg je verbanden tussen je beeldende werk als maker, de context en je rol als educator.
Je kunt je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan vrije cursussen, het aanbod van de Hanze Educatie Academie (HEA), technische cursussen en educatieve projecten. In het 3e jaar heb je de mogelijkheid je studie te verdiepen of te verbreden door te kiezen voor een Minor of een andere opleiding van Minerva of een interdisciplinair programma of half jaar in het buitenland te studeren.
Vanaf het eerste jaar combineer je het vakgebied van de beeldende kunst en vormgeving met je beroep als maker-educator. Je maakt beeldend werk, je verdiept je in de kunstgeschiedenissen, loopt een stage in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In het LAB werk je aan het thema duurzaamheid samen met andere studenten en in onze werkplaatsen kun je volop aan de slag om je te bekwamen in allerlei technieken.
In jaar 2 werk je tijdens het vak Studio aan eigen artistieke werk en leer je om je werk in een kunsthistorische context te plaatsen bij het vak Kunstgeschiedenissen. Als maker-educator leer je tijdens het LAB deze kennis en vaardigheden te delen met verschillende doelgroepen in een buitenschoolse context. Ook doe je een stage naar keuze (keuze stage), dat kan op een school, maar ook in een museum of een andere kunsteducatieve instelling. Tijdens het vak Educatie word je hierop voorbereid. Vanaf jaar twee kan je je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan Off Courses, HEA-aanbod, technische cursussen en educatieve projecten. Je gaat samen met andere studenten in groepen werken aan interdisciplinaire projecten, waarbij maken, denken en delen centraal staan.
In jaar 3 volg je net als jaar 2 Studio, Kunstgeschiedenissen, LAB en Educatie. Het LAB in jaar 3 staat helemaal in het teken van het Jonge Kind en Kansengelijkheid. Tijdens het vak Educatie word je voorbereid op de bovenbouwstage in het voortgezet onderwijs (of mbo). Ook in jaar 3 kan je je opleiding verrijken door in de keuzeruimte gebruik te maken van ons aanbod aan vrije cursussen, het HEA-aanbod, technische cursussen en educatieve projecten. Verder is er de mogelijkheid om in het derde jaar een Minor te kiezen of een andere opleiding van Minerva of een interdisciplinair programma of een half jaar studeren in het buitenland.
In jaar 4 ga je werken aan twee afstudeerprojecten. Je maakt beeldend werk dat bestemd is voor de gezamenlijke tentoonstelling van alle eindexamenkandidaten in juni. Daarnaast voer je een afstudeerproject uit in een zelfgekozen kunsteducatief werkveld. Daar werk je als maker- educator aan een onderzoeksvraag die jouw praktijk of de praktijk van anderen kan verbeteren.
Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2025 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.
Kom meer te weten over de keuzegidsWil je je kennis nog meer verrijken, dan kun je kiezen voor de Master Kunsteducatie die Academie Minerva met de NHL aanbiedt. Meer informatie hierover vind je op de website van de master: www.hanze.nl/kunsteducatie. Je kunt ook doorstromen naar andere Masters in het HBO of Universiteit.
Voor afgestudeerden in het hbo Kunstvakonderwijs bieden wij ook de tweejarige verkorte opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan. Dit is een voltijd opleiding met een flexibele leerroute.
Als je deze opleiding hebt afgerond, kun je aan het werk als docent in de beeldende vakken, CKV, Kunst Algemeen en Kunst Beeldend. Je bent bevoegd om de volgende beroepen uit te oefenen:
Je bent in ieder geval in het bezit van een HAVO, VWO of MBO-4 diploma of een gelijkwaardig buitenlands diploma.
Met onvoldoende vooropleiding ben je niet toelaatbaar voor deze opleiding.
Je meldt je aan voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving via www.hanze.studielink.nl. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl. Na aanmelding krijg je toegang tot Hanze Aanmeld en wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding.
Na aanmelding wordt door de opleiding gevraagd het volgende te uploaden:
Nadat de opleiding bovenstaande heeft ontvangen en je voldoet aan de toelatingseisen, wordt je uitgenodigd voor het toelatingsexamen.
Tijdens het toelatingsexamen beoordeelt een toelatingscommissie, samengesteld uit minimaal twee docenten en een student, je beeldende capaciteiten. Aan de hand van de verschillende thuisopdrachten die je hebt gemaakt en je portfolio en een opdracht die je op de academie uitvoert, gaat de toelatingscommissie met je in gesprek.
Bij het toelatingsexamen wordt de kandidaat beoordeeld op artistieke aanleg zoals die blijkt uit het portfolio met beeldend werk. Er wordt gekeken naar:
De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.
Wil je je goed voorbereiden op de start van de studie, kijk eens naar de vooropleiding JAM.
Secretariaat
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen
Secretariaat
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen