interRelational Art Practices (iRAP)

  • Master
  • Voltijd
master-fineart-design-irap-minerva.jpeg

interRelational Art Practices (iRAP)

Niveau
master
Vorm
voltijd
Duur
2 jaren
Taal
Engels
Locaties
Groningen
Graad
Master of Arts
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september

Connect, engage and collaborate in sVerbinden, samenwerken, betrekken: iRAP - Verandering creëren door middel van sociaal geëngageerde en participatieve kunst

Het doel van dit programma is om een dialoog op gang te brengen, samenwerking aan te moedigen en te inspireren tot betekenisvolle maatschappelijke verandering. Je werkt nauw samen met ervaren kunstenaars, neemt deel aan diverse gemeenschappen en herdenkt wat kunst kan bereiken als een gedeeld, inclusief proces in de wereld van vandaag. 

Onze studenten

In voorgaande jaren hebben onze studenten sociaal geëngageerde projecten ondernomen. Ze werkten als kunstenaars in plattelandsgemeenschappen in Friesland, als scenografen in Haarlemse kerken en als filmmakers in Groningse LGBTQI+ kringen. Ze hebben deelgenomen als schilders in buurthuizen, grafisch ontwerpers in bejaardentehuizen en performers in het nachtleven in Rome en Berlijn. Opvallende ervaringen zijn ook het creëren van kunst in opvangcentra voor vluchtelingen, het optreden als activistische voorlichters over klimaatverandering en het samenwerken met de Syrische diaspora in heel Europa. 

Deze initiatieven richten zich op urgente problemen zoals sociale en politieke ongelijkheid, ecologische crises en de impact van de consumptiecultuur en de mode-industrie. De projecten weerspiegelen de toewijding van het programma om hedendaagse problemen zowel regionaal als mondiaal aan te pakken. 

Over deze studie

  • Jaar 1: Verken je gekozen vakgebied  

In het eerste jaar van het iRAP-programma begin je aan een reis om jezelf onder te dompelen in fundamentele aspecten van sociaal geëngageerde en participatieve kunstpraktijken, waarbij je kunst creëert die conventies uitdaagt en zinvolle gedeelde ervaringen stimuleert. In dit eerste jaar ligt de nadruk op je creatieve expressie als middel om dialoog en verbinding te genereren, met een focus op hoe je praktijk verandering teweeg kan brengen binnen specifieke contexten en gemeenschappen. 

Door middel van begeleide experimenten verken je ingebedde, gesitueerde praktijken die traditionele verhalen uitdagen. Het werk van dit jaar moedigt je aan om participatie en processen met een open einde te omarmen, waarbij je erkent dat het publiek iedereen kan zijn - van degenen die direct betrokken zijn bij het werk tot individuen die het vormgeven door middel van dialoog en interactie. Je zult nadenken over de reacties van je publiek op je werk, hoe zij het zouden kunnen interpreteren en eraan bijdragen, en hoe kunst een gedeelde ruimte kan creëren voor open toegankelijkheid en verschillende perspectieven. 

Centraal in deze reis staat de focus op verbinding met anderen door middel van kunst. Gedurende het hele jaar zul je participatieve ervaringen ontwerpen die het publiek uitnodigen om een actieve rol te spelen. Deze projecten zijn inherent collaboratief, waarderen het proces boven het resultaat en bevorderen een gedeeld gevoel van agency. Je ontwikkelt de vaardigheden om gedeelde verhalen te cultiveren, waarbij je begrijpt dat de interpretatie van elke deelnemer integraal deel uitmaakt van de kunst zelf. 

Daarnaast onderstreept het programma het belang van veerkracht en aanpassingsvermogen en herinnert het je eraan dat verandering een essentieel onderdeel is van het creatieve proces. Je wordt aangemoedigd om te experimenteren met je artistieke benadering en tegelijkertijd rekening te houden met bredere sociale contexten. Dit omvat het aanpakken van echte uitdagingen en het vertalen van je creatieve werk in impactvolle interventies voor de gemeenschap. 

Jaar 1 biedt een ondersteunende omgeving waarin je moedig op onderzoek uit kunt gaan en nauw kunt samenwerken met gemeenschappen om hun verhalen, behoeften en ambities te begrijpen. Aan het einde van dit jaar heb je een solide basis van vaardigheden, inzichten en kritisch bewustzijn, klaar om in het tweede jaar een meer verfijnde praktijk te starten. 

  • Jaar 2: Het bereiken van je artistieke doelen 

In het tweede jaar verschuift de focus naar het ontwikkelen van je afstudeerproject en thesis - een hoogtepunt van je leren, experimenteren en participatieve praktijk. Dit afstudeerproject benadrukt je begrip van sociaal geëngageerde kunst en stelt je in staat om je unieke artistieke visie te verwoorden. Door middel van reflectie overweeg je de sociale implicaties van je werk en onderzoek je hoe het aansluit bij de bredere thema's van het programma over collaboratieve, sociaal gedreven kunstpraktijken. 

In je scriptie verwoord je je methodologie, inzichten en de impact die je met je kunst wilt bereiken. De nadruk ligt op een open interpretatie, waarbij je erkent dat de reacties van je publiek deel uitmaken van het artistieke proces. Dit jaar dient als een cruciale fase voor het verfijnen van je aanpak, het ontwikkelen van je verhaal en het voorbereiden van een zinvolle bijdrage aan de professionele kunstwereld. 

Dit programma is een uitnodiging tot verbinding, samenwerking en engagement - een verkenning van hoe kunst kan dienen als een participatieve, gedeelde praktijk die urgente sociale kwesties onder de aandacht brengt, dialoog aanmoedigt en verandering stimuleert. Door middel van sociaal geëngageerde en collaboratieve processen leer je kunst te creëren die diep verweven is met de wereld eromheen. 

Toelatingseisen

  • Stap 1: Schrijf je in via Studielink

Om je in te schrijven voor deze masteropleiding schrijf je je in via Studielink (studielink.nl). Selecteer in Studielink de masteropleiding voor 'Master of Arts in Fine Art and Design' bij de Hanze en kies vervolgens in stap 4 voor MADtech, Painting, iRAP of MAPs. Je ontvangt per e-mail een inloglink en gegevens voor Hanze Apply en welke documenten we van je nodig hebben.

  • Stap 2: Hanze Aanmeld

Beantwoord de vragen en upload de gevraagde documenten: Onder “Entrance Minerva” moet je het portfolio en andere gevraagde documenten uploaden. Het aanvraagformulier en aanvullende informatie vind je ook in de Hanze Applicatie. Vervolgens moet je je paspoort/ID-kaart, diploma, etc. uploaden.

  • Stap 3: Interview

Nadat we je aanmeldingsformulier en portfolio hebben ontvangen, zal de toelatingscommissie je aanmeldingsdocumenten beoordelen en beslissen of ze je uitnodigen voor een gesprek. Als je in het buitenland woont en hiervoor niet naar Groningen kunt komen, kunnen we het gesprek voeren via Microsoft Teams.

Alles wat je moet weten over de toelating