Media, Art, Design & Technology (MADtech)

  • Master
  • Voltijd
MADtech FMI Academie Minerva master

Media, Art, Design & Technology (MADtech)

Niveau
master
Vorm
voltijd
Duur
2 jaren
Taal
Engels
Locaties
Groningen
Graad
Master of Arts
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september

Media performers, kunstenaars en ontwerpers die vreemde en onverwachte dingen doen met technologie: dat is waar MADtech over gaat. Je wordt uitgenodigd om hybride technologieën te gebruiken en te verkennen om de menselijke interactie in een transformerende wereld te verbeelden, te interpreteren en te veranderen.

Overzicht

Je wordt aangemoedigd om een experimentele mentaliteit en speelsheid aan de dag te leggen, wat de belangrijkste ingrediënten zijn van je ontwikkeling en artistiek onderzoek. Deze mentaliteit, gecombineerd met een kritische reflectieve houding en conceptuele vaardigheden, leidt tot onverwachte perspectieven en tot artistiek, multimediaal, experimenteel design of performatief werk.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

MADtech-studenten hebben verschillende achtergronden en disciplines op het gebied van media, kunst of design. Ze delen allemaal een fascinatie voor technologie, die verder gaat dan alleen het gebruik ervan als een tool met een vooraf gedefinieerde en procesbepalende functionaliteit. In plaats daarvan worden technologieën en hun invloeden kritisch onderzocht, conceptueel onderzocht en creatief gebruikt op niet-standaard manieren. Ze worden individueel ontwikkeld om de creatie van specifieke MADtech strangeness mogelijk te maken. 

De combinatie van verschillende disciplines in onze studentengroepen geeft je de kans om je artistieke visie te ontwikkelen, terwijl je een hybride artistieke praktijk inzet als een autonome media performer, kunstenaar en/of ontwerper. Terwijl je werk in contact komt met de wereld, groei je zowel als individu als in je artistieke praktijk, versterk je de kracht van je verbeelding en verken je je eigen verbinding met een transformerende en technologisch geladen maatschappij.

Over deze studie

  • Jaar 1 - Verken je vakgebied

Het eerste jaar van deze opleiding staat vooral in het teken van het verkennen van je gekozen vakgebied. Je voert je eigen experimenten uit in ons Hybrid Arts Lab, sleutelt aan nieuwe technologie voor creatieve programmering en verkent onderzoeksmogelijkheden in kunst, design en performatieve praktijken. Dit stelt je in staat je kennis en vaardigheden te verbeteren, het internationale werkveld te leren kennen, nieuwe concepten te smeden en wegen voor artistiek onderzoek te ontdekken. In je eerste jaar breng je veel tijd door in Hybrid Arts Lab, waar je je eigen experimenten bedenkt en uitvoert. Daarnaast volg je theorie- en onderzoekscursussen aan de Rijksuniversiteit Groningen en neem je deel aan een gezamenlijk onderzoekstraject 'Image & Experience in a technologically charged society' met masterstudenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Er is ook voldoende tijd om de resultaten van experimenten, workshops, onderzoeksprojecten en je eigen voortgang te bespreken met medestudenten, experts en het publiek. Verder bezoek je relevante instellingen, festivals, werkplekken en onderzoekscentra: individueel of in groepsverband.

Voorbereiding op het tweede jaar 

Tijdens het eerste jaar ga je je geleidelijk richten op het gebied waarop je je in het tweede jaar wilt concentreren, waarbij je ideeën verzamelt, je vaardigheden verbetert en nieuwe kennis opdoet ter voorbereiding op je praktijkonderzoek. Dit helpt je bij het ontwikkelen en verfijnen van het onderzoeksplan dat je in het tweede jaar gaat uitvoeren en dat de basis vormt voor je masterscriptie. Aan het einde van het eerste jaar wordt je werk beoordeeld om te bepalen of je klaar bent om aan het tweede jaar te beginnen.

  • Jaar 2 - Je artistieke doelen bereiken

Aan het begin van je tweede jaar begin je te werken aan je afstudeerproject. Het grootste deel van je tijd werk je aan dit project. Je volgt nog steeds colleges, maar minder dan in het eerste jaar. Begeleiders staan je met raad en daad bij en stimuleren je vooruitgang. Je doel dit jaar is om je onderzoeksproject af te ronden en je masterscriptie te schrijven. Het hele jaar door is er volop gelegenheid om wat je geleerd en ervaren hebt te delen met anderen tijdens groepssessies, discussies en presentaties. Afhankelijk van je behoeften kunnen ook een of meer gastdocenten worden gevraagd om bij te dragen aan de begeleiding van je onderzoeksproject. Tweedejaarsstudenten nemen ook deel aan een reeks openbare dialogen om hun werk te bespreken met gastdocenten en anderen, wat je zal helpen om je werk te verbeteren en naar een hoger niveau te tillen.

Toelatingseisen

  • Stap 1: Schrijf je in via Studielink

Om je in te schrijven voor deze masteropleiding schrijf je je in via Studielink (studielink.nl). Selecteer in Studielink de masteropleiding voor 'Master of Arts in Fine Art and Design' en vervolgens voor MADtech, Painting, iRAP of MAPs. Je ontvangt per e-mail een inloglink en gegevens voor Hanze Apply en welke documenten we van je nodig hebben.

  • Stap 2: Hanze Aanmeld

Beantwoord de vragen en upload de gevraagde documenten: Onder “Entrance Minerva” moet je het portfolio en andere gevraagde documenten uploaden. Het aanvraagformulier en aanvullende informatie vind je ook in de Hanze Applicatie. Onder “Internationale studenten” moet je je paspoort/ID-kaart, diploma, etc. uploaden. Nadat alles is ingevuld en geüpload, klik je op de knop “sollicitatie indienen”.

  • Stap 3: Meeting

Nadat we je aanmeldingsformulier en portfolio hebben ontvangen, zal de toelatingscommissie je aanmeldingsdocumenten beoordelen en beslissen of ze je uitnodigen voor een gesprek. Als je in het buitenland woont en hiervoor niet naar Groningen kunt komen, kunnen we het gesprek voeren via Microsoft Teams.

Alles wat je moet weten over de toelating

Contact