Materials in Artistic Practices (MAPs)

  • Master
  • Voltijd
IMG_6895.jpeg

Materials in Artistic Practices (MAPs)

Overzicht

Het creatieve proces begint meestal met een nieuwsgierige onderzoeksvraag en eindigt vaak met een gematerialiseerde conclusie.

Maar wat gebeurt er eigenlijk tussen de processen in? Wanneer, waarom en hoe worden er beslissingen genomen bij de overgang van onderzoek naar de materialisatie van concepten? Heeft een idee echt materialen nodig? Willen materialen echt deel uitmaken van je werk? Eigenlijk is de belangrijkste vraag: Hebben materialen echt een stem in artistieke praktijken? Onze focus ligt op materialen als hoofdrolspelers in jouw verhalen.

We willen graag de rijkdommen en uitdagingen van het steeds veranderende noordelijke landschap onthullen, waarbij we ons richten op materialen als startpunt voor een reis door je artistieke praktijk in zowel de kunst- als de designcontext.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

MAPs hanteert een holistische benadering die verder gaat dan het oppervlak van materialen. Wij geloven in het verkennen van tastbare, esthetische en praktische eigenschappen van materialen, terwijl we ook kijken naar hun historische, culturele, politieke en ecologische verwikkelingen. Door middel van praktische verkenning en betrokkenheid bij relevante discoursen en theorie krijg je ecologische gevoeligheid en een dieper begrip van een diversiteit aan materialen uit het verleden, heden en de toekomst.  

De unieke uitwisseling van ervaringen, achtergronden en artistieke praktijken van de studenten creëren een experimentele, open en collaboratieve leeromgeving. Je werkt samen met gastdocenten, kunstenaars en experts uit verschillende vakgebieden, wat je begrip van de mogelijkheden van materialen en de toepassing ervan in je artistieke praktijk zal verbreden. 

Over deze studie

Materiaal onderzoek

MAPs is nauw verbonden met het lokale landschap, de cultuur en de ambachten in Noord-Nederland; een praktijkgerichte omgeving om te experimenteren met lokale materialen, tradities, ambachten en kennis. Naast het verkennen van lokale perspectieven wordt er ook onderzoek gedaan naar de impact van mondiale processen en trends op materialen en daarmee verbonden tradities, ambachten en kennis.   

De actieve onderzoeksfocus op lokale materialen in relatie tot de mondiale impact zal je begrip van circulaire, toekomstbestendige materialen binnen je eigen kunst- en ontwerppraktijk vergroten. Je wordt bijvoorbeeld uitgedaagd om een hybride artistieke praktijk op te zetten in een lokale gemeenschap, circulaire materialen te ontwikkelen of je bezig te houden met het in kaart brengen van materiaalbronnen en mogelijke nieuwe verbindingen met duurzame productieketens.

Materiaal archivering

Samen met medestudenten en andere betrokkenen draag je ook bij aan een dynamisch archief van materialen, zowel fysiek als digitaal. Het dynamische archief is bedoeld als een actieve, evoluerende bron die voortdurend wordt bijgewerkt en verbeterd. Het digitale archief zal inzicht geven in maakprocessen, samenwerkingen, materiaalontwikkelingen en experimenten.  

Toelatingseisen

  • Stap 1: Schrijf je in via Studielink

Om je in te schrijven voor deze masteropleiding schrijf je je in via Studielink (studielink.nl). Selecteer in Studielink de masteropleiding voor 'Master of Arts in Fine Art and Design' en vervolgens voor MADtech, Painting, iRAP of MAPs. Je ontvangt per e-mail een inloglink en gegevens voor Hanze Apply en welke documenten we van je nodig hebben.

  • Stap 2: Hanze Aanmeld

Beantwoord de vragen en upload de gevraagde documenten: Onder “Entrance Minerva” moet je het portfolio en andere gevraagde documenten uploaden. Het aanvraagformulier en aanvullende informatie vind je ook in de Hanze Applicatie. Onder “Internationale studenten” moet je je paspoort/ID-kaart, diploma, etc. uploaden. Nadat alles is ingevuld en geüpload, klik je op de knop “sollicitatie indienen”.

  • Stap 3: Meeting

Nadat we je aanmeldingsformulier en portfolio hebben ontvangen, zal de toelatingscommissie je aanmeldingsdocumenten beoordelen en beslissen of ze je uitnodigen voor een gesprek. Als je in het buitenland woont en hiervoor niet naar Groningen kunt komen, kunnen we het gesprek voeren via Microsoft Teams.

Alles wat je moet weten over de toelating