Materials in Artistic Practices (MAPs)

  • Master
  • Voltijd
IMG_6895.jpeg

Materials in Artistic Practices (MAPs)

Niveau
master
Vorm
voltijd
Duur
2 jaren
Taal
Engels
Locaties
Groningen
Graad
Master of Arts
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september

Lagen onthullen: MAP's - Waar processen de praktijk veranderen

MAPs biedt een immersieve reis waarbij materialen als partners fungeren en hun eigen urgenties, verhalen en ethische dimensies in je werk inbrengen. Door middel van een praktijkgerichte, procesgestuurde benadering verken je duurzame praktijken, materiaalalternatieven en de interactie tussen fysieke structuren en persoonlijke aanwezigheid. Hier richt het artistieke onderzoek zich op de impact en de agency van materialen, wat diepte toevoegt aan je praktijk zonder je te concentreren op producten. 

Waarom kiezen voor deze opleiding?

Kies voor MAPs als je klaar bent om diep in te gaan op materialen als actieve agenten in je creatieve proces. Dit programma nodigt je uit om materialen verder te onderzoeken dan hun functionele rol en hun ethische dimensies, fysieke impact en transformatieve potentieel bloot te leggen. Door middel van een praktijkgerichte, experimentele benadering onderzoek je duurzame alternatieven, de veerkracht van materialen en de creatieve mogelijkheden van constructieve deconstructie. MAPs stelt je in staat om nieuwe betekenislagen in je praktijk te brengen, door een artistieke reis te omarmen waarbij het onderzoek zich richt op proces, bewustzijn en transformatie in plaats van alleen op eindproducten.  

Studieopbouw

  • Jaar 1: Het verkennen van je gekozen vakgebied 

In het eerste jaar van het MAPs-programma word je uitgenodigd om de complexe wereld van materialen te verkennen, met een focus op artistiek onderzoek en reflectie. Je wordt aangemoedigd om materialen niet langer te zien als louter gereedschap, maar als actieve dragers van betekenis, historische context en ethische implicaties die integraal deel uitmaken van je artistieke visie. 

Het curriculum omvat belangrijke elementen zoals Labweken en What Matters-sessies, waaronder rondetafelgesprekken, seminars en sessies over het artistieke onderzoeksproces - elk met een unieke benadering van het omgaan met materialen en kritische ideeën. 

Tijdens de Lab Weeks verken je bijvoorbeeld duurzame praktijken door milieuvriendelijke pigmenten te ontwikkelen of door te experimenteren met onconventionele materialen, waarbij je inzicht krijgt in zowel hun impact op het milieu als hun artistieke potentieel. Deze intensieve weken leggen de nadruk op praktijkgericht experimenteren en moedigen je aan om traditionele praktijken te testen, aan te passen en soms opnieuw uit te vinden, waardoor je een beter begrip krijgt van hoe materialen je artistieke intentie beïnvloeden. 

Rondetafelgesprekken, seminars en sessies over artistiek onderzoek creëren een omgeving van kritische dialoog en reflectieve uitwisseling. Je neemt deel aan discussies die je uitdagen om na te denken over de ethische dimensies van je materiaalkeuzes, waarbij je kwesties als duurzaamheid, toxiciteit en de ecologische voetafdruk van materialen onderzoekt. Deze sessies werken samen en nodigen uit tot feedback van zowel medestudenten als de faculteit, zodat je je aanpak kunt aanscherpen door middel van gedeelde inzichten en opbouwende kritiek. 

Verbreed je artistieke perspectief door middel van gastcolleges, gespecialiseerde workshops en unieke onderwerpen die nieuwe kaders en innovatieve technieken introduceren. Deze sessies vergroten de conceptuele diepte van je praktijk, waarbij de nadruk ligt op contextueel denken en theoretische reflectie, zodat je bredere sociale, culturele en omgevingscontexten in je werk kunt integreren. 

Gedurende het hele jaar zul je je bezighouden met een doorlopend Artistic Research Process, waarbij je je bevindingen en reflecties vastlegt en deze inzichten in verschillende stadia presenteert. Je kunt bijvoorbeeld documenteren hoe je werk zich ontwikkelt als reactie op het verkennen van duurzame materialen of hoe specifieke feedback van Roundtables je artistieke keuzes heeft beïnvloed. 

Aan het eind van het eerste jaar heb je een genuanceerd begrip ontwikkeld van de verschillende dimensies - materieel, conceptueel en ethisch - die je praktijk bepalen. Deze basiservaring in MAP's bevordert kritische vaardigheden en perspectieven die je aanmoedigen om je werk te benaderen met reflectie, duurzaamheid en contextueel bewustzijn, wat je reis naar een unieke en geïnformeerde creatieve visie ondersteunt.  

  • Jaar 2: Je artistieke doelen bereiken 

In het tweede jaar van MAPs synthetiseer je je verkenningen van het eerste jaar in een samenhangende artistieke visie, met als hoogtepunt een afstudeerproject en een scriptie. In dit jaar ligt de nadruk op intensief studiowerk, waarbij je je materialen en technieken verfijnt door de praktische experimenten en theoretische inzichten die je hebt opgedaan toe te passen. 

Je afstudeerproject weerspiegelt je reis en benadrukt je vermogen om inzichten, ethische overwegingen en innovatieve technieken te integreren, wat resulteert in een genuanceerd artistiek statement dat jouw unieke perspectief en bijdragen aan het vakgebied belichaamt. Dit hoogtepunt van je werk zal je in staat stellen om een reflectieve en impactvolle uitdrukking van je materiële praktijk te presenteren. 

Toelatingseisen

​​​​​Stap 1: Schrijf je in via Studielink

Om je in te schrijven voor deze masteropleiding schrijf je je in via Studielink (studielink.nl). Selecteer in Studielink de masteropleiding voor 'Master of Arts in Fine Art and Design' bij de Hanze en kies vervolgens in stap 4 voor MADtech, Painting, iRAP of MAPs. Je ontvangt per e-mail een inloglink en gegevens voor Hanze Apply en welke documenten we van je nodig hebben.

  • Stap 2: Hanze Aanmeld

Beantwoord de vragen en upload de gevraagde documenten: Onder “Entrance Minerva” moet je het portfolio en andere gevraagde documenten uploaden. Het aanvraagformulier en aanvullende informatie vind je ook in de Hanze Applicatie. Vervolgens moet je je paspoort/ID-kaart, diploma, etc. uploaden.

  • Stap 3: Interview

Nadat we je aanmeldingsformulier en portfolio hebben ontvangen, zal de toelatingscommissie je aanmeldingsdocumenten beoordelen en beslissen of ze je uitnodigen voor een gesprek. Als je in het buitenland woont en hiervoor niet naar Groningen kunt komen, kunnen we het gesprek voeren via Microsoft Teams.

Alles wat je moet weten over de toelating