- Niveau
- bachelor
- Vorm
- voltijd
- Duur
- 4 jaar
- Taal
- Nederlands, Engels
- Locaties
- Groningen
- Graad
- Bachelor of Arts
- Credits
- 240 ECTS
- Startmaanden
- Start: september
Een toekomst als autonoom beeldend kunstenaar
Een toekomst als autonoom beeldend kunstenaar
Bij de opleiding Autonome Beeldende Kunst (Fine Art) word je opgeleid tot beeldend kunstenaar en voorbereid op een internationale kunstpraktijk. Een kunstenaar wordt gedreven door nieuwsgierigheid en het verlangen om nooit eerder geziene dingen te maken. Ze hebben een eigenzinnige blik op de wereld en de ambitie een eigen positie in te nemen in de beeldende kunst. Herken jij je hierin en heb je een bijzondere belangstelling voor beeldende kunst? Ben jij initiatiefrijk en zelfstandig, ambitieus en nieuwsgierig? Hou je ervan zowel met je handen als met je hoofd te werken, om je heen te kijken en vooral ook dingen te máken? Dan zou deze opleiding weleens goed bij jou kunnen passen.
Om zelfstandig beeldend kunstenaar te worden heb je een open geest nodig. Je stelt vragen en neemt de wereld niet voor lief. Je wilt leren je ideeën op nieuwe en opwindende manieren uit te drukken. Als kunstenaar wil je jouw ideeën aan de wereld laten zien. Je werkt individueel of samen met anderen in gedeelde studio's en in onze technische werkplaatsen. Jij creëert jouw reis en baant je een weg in de wereld van de kunst.
Tijdens de opleiding leer je je ideeën, gevoelens en fascinatie te materialiseren in beeldend werk, met behulp van verschillende materialen, technieken en media. Je wordt geconfronteerd met veel mogelijke aspecten van de hedendaagse kunst: ideeën en concepten, media en domeinen, materialen en technieken, kunstenaarsposities en -rollen, atelierpraktijken en professionele praktijken. Je wordt begeleid bij het vinden van het antwoord op de vraag wat het voor jou betekent om professioneel kunstenaar te zijn.
De bacheloropleiding Autonome Beeldende Kunst duurt vier jaar. Een studiejaar bestaat uit twee semesters van ieder 16 lesweken, met elk een afsluitende beoordeling en een projectweek of excursieweek. Het onderwijs is ingericht rondom het werk in de studio, waarbij maken en denken hand in hand gaan. In het studioprogramma staat de ontwikkeling van je eigen beeldend werk centraal. Je leert om op een professionele manier naar je eigen werk te kijken en naar dat van anderen.
Voor een kunstenaar zijn maken en denken altijd met elkaar verbonden. Dit komt terug in de opbouw van het programma. Je maakt intensief kennis met de wereld van de beeldende kunst, bepaalt daarin je eigen rol en positie en wordt daarin begeleid door een grote verscheidenheid aan (gast)docenten, die allemaal hun eigen specialiteit en achtergrond hebben. Dat maakt de opleiding zeer gevarieerd.
Centraal in het programma staat het werken in de studio en de werkplaatsen. Daarnaast is er een aanvullend programma dat de verbinding legt tussen theorie en praktijk en de voorbereiding op de beroepspraktijk.
Het studieprogramma is erop gericht dat je steeds zelfstandiger keuzes maakt over wat jij nodig hebt om je te kunnen verdiepen. Het studieportfolio helpt je hierbij. Gedurende je hele studie is er daarom veel ruimte om je eigen keuzeprogramma samen te stellen. Niet alleen binnen één of meerdere media, maar ook binnen verschillende beroepsdomeinen en kunstenaarsposities. Dit doe je vooral binnen het Studio programma, aangevuld met keuzevakken die je volgt met studenten van de andere opleidingen. Die keuzevakken, de zogenaamde OffCourses, worden gegeven door een steeds wisselende selectie van professionals uit de kunst, design en wetenschap.
Ieder jaar zit je in een internationale groep met studenten uit binnen- en buitenland. De voertaal is Engels. Als je wilt, krijg je aanvullende
instructie in het Nederlands. Het theorieonderwijs bieden we deels zowel in het Engels als in het Nederlands aan.
Na je bachelor kun je kiezen voor onze masteropleiding Master of Arts in Fine
Art and Design bestaand uit de programma’s - Painting, MADtech (Media, Art, Design and Technology), iRAP (interRelational Art Practices), MAPs, (Materials in Artistic Practices) aan het Frank Mohr Institute.
Je kunt met elk havo of vwo profiel worden toegelaten. Ook MBO-4 wordt toegelaten. Ook met onvoldoende vooropleiding kun je worden toegelaten tot de opleiding Autonome Beeldende Kunst op grond van 'uitzonderlijk talent' en een goede prestatie tijdens een test. Deze test geeft aan of je op hbo-niveau kunt functioneren. De kosten van deze test (€30-€40) moet je zelf betalen.
Aanmelden via Studielink
Je kunt je aanmelden voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst via Studielink tot 1 mei 2025. Voor je aanmelding in Studielink heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan tijdig aan via www.DigiD.nl. Na aanmelding krijg je toegang tot Hanze Aanmeld en wordt de toelatingsprocedure gestart door de opleiding.
Het toelatingsexamen voor de opleiding Autonome Beeldende Kunst bestaat uit twee rondes:
Binnen twee weken ontvang je de resultaten van het toelatingsexamen per e-mail.
Op basis van het online gesprek en je ingediende portfolio, thuisopdracht, motivatiebrief en cv beoordeelt de toelatingscommissie of je toelaatbaar bent. De commissie onderzoekt of je voldoende aanleg hebt voor:
Het programma van de opleiding Autonome Beeldende Kunst is tweetalig, Engels als voertaal en instructietaal, met delen optioneel in het Nederlands.
Secretariaat
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen
Secretariaat
Gedempte Zuiderdiep 158, 9711 HN Groningen